Ani v podzimním vydání nemůže chybět rozhovor s jedním z našich kolegů. Tentokrát jsme vyzpovídali Vojtu Darebníka, který v HRG pracuje na pozici Data Specialist. Nevíte, co si pod tím pojmem představit? Vojta Vám svoji práci trochu představí a prozradí i něco ze soukromí…

  • Vojto, jak dlouho pracuješ v HRG a jak bys ve zkratce popsal svoji pracovní náplň?

V HRG jsem už od léta 2012. Když jsem tu začínal, věnoval jsem se primárně datovým věcem, od čehož se odvíjel i název mé pozice. Postupně přibývalo spousta dalších souvisejících věcí a tak se teď moje pozice v HRG nazývá  „Datový a procesní specialista“. Ve zkratce bych svoji práci shrnul jako: Data, která baví a člověk se nikdy nenudí. Kdo by chtěl vědět více, pro toho jsem si připravil 3 odstavečky níže, ostatním doporučuji přeskočit na další otázku :-)

Ta část s daty se vztahuje ke kontrole našich dat a jejich zasílání různými směry v různé formě. Začíná to nastavením v rezervačních systémech, odkud se berou první „data“ do našich rezervací. Následně jde o to, rezervaci s minimálními manuálními zásahy obohatit o všechny údaje potřebné pro náš účetní systém k fakturaci, o vstupy pro aerolinky, o účetní údaje pro finanční oddělení našich klientů, o informace týkající se schválení cesty, dodržování nebo nedodržování cestovní politiky a o maximální množství detailů o každé rezervaci pro rozličné bezpečnostní a reportovací nástroje našich klientů. A dále je potřeba zajistit, aby po vystavení služby nebo po fakturaci data odešla, kam mají a to ve správném formátu. Například do našeho konsolidačního centra ve Velké Británii, kde je hlavní databáze, ze které se pak data dál poskytují ve formě různých reportů našim globálním klientům. V oblasti dat mám na starosti i vytváření a zasílání různých druhů reportů a analýz, ať už pro naše klienty, nebo pro naše vlastní potřeby. A konečně nemalá část mé práce se točí kolem karet – vyúčtování HRG transakčních poplatků, konsolidace našich dat s transakcemi na kreditních kartách a zajištění přenosu dat dalším stranám (například karetním společnostem).

Druhá část – ta s procesy – s první částí úzce souvisí. Jde o nastavení všech automatizovaných věcí: vše od automatického propisování informací z rezervačních systémů, stahování dat z profilů firem a nastavování pravidel tzv. Quality Control Managementu, díky kterým můžeme klientům garantovat 100% kompletnost a správnost námi poskytovaných dat.

 Poslední z částí mé práce je obecně „support“. Sem spadají věci od poskytování potřebných informací pro HRG centrálu, případně našim zahraničním kolegům, se kterými spolupracuji na zavádění nových technologií a implementaci nových klientů. A nakonec sem patří tzv. technická podpora druhého stupně pro klienty, kteří používají naše technologie, jako například cestovní portál i-Suite, schvalovací systém TripPass nebo online rezervační systémy. Dále je to podpora v každodenních, běžných operativních věcech techničtější povahy v naší pražské i bratislavské kanceláři, kdy je potřeba něco ujasnit si, změnit, nastavit, opravit, vysvětlit kolegům nové postupy a tak podobně.

 

  • Technologie zpracování dat se stále mění a vyvíjí, můžeš nám prozradit, co je teď nejčerstvější novinka a jak jí mohou klienti využít?

Trend je mít data k dispozici v co největším detailu a co nejdříve (ideálně hned v momentě potvrzení rezervace). Od původního posílání dat jednou za měsíc (vždy až po dokončení fakturace), mnozí klienti přecházejí na „real time“ model, kdy se jednotlivé transakce odesílají automaticky ihned do rozličných nástrojů, v rámci kterých má klient ke svým rezervacím přístup. Může se jednat například o aplikace přímo pro cestující (mobilní aplikace určené pro správu a přehled cestovních itinerářů), nebo se jedná o nástroje určené spíše pro travel management firmy nebo její bezpečnostní oddělení. Většině našim klientům zasíláme rezervace do bezpečnostních systémů, ať už se jedná o náš vlastní (HRG Insight) nebo třetích stran (nejčastěji International SOS). Výhodou HRG Insight je to, že kromě bezpečnostní funkce slouží i jako online reportovací nástroj, ze kterého si klient může stahovat reporty v různém formátu a podle nejrůznějších kritérií.

Dalším trendem je neustále se zvyšující množství informací, které pro naše klienty s každou rezervací sledujeme. V ideálním případě řadu dat již dnes získáváme díky propojení HRG databáze klientů s naším rezervačním systémem. Odpadá tak nutnost ručně aktualizovat profily cestujících nebo s každou rezervací vyžadovat údaje, jako například číslo nákladového střediska, ID zaměstnance a tak podobně. Toto propojení nebo synchronizace systémů je určitě cesta, po které se s námi vydávají další a další klienti.

 

  • Tvoje pozice v HRG je spíše o číslech a tabulkách než o cestování, přesto by nás zajímalo, zda cestuješ a zda už jsi si splnil nějaký cestovatelský sen?

Je pravda, že ve srovnání s ostatními kolegy patřím mezi ty, kteří cestují  málo. (Na cestovní agenturu až zoufale málo). Ale pár snů jsem si už splnil. Obecně mám radši cestování do „vyspělejších zemí“ – hodně mě baví architektura a poznávání místních lidí. Naopak  mě tolik netáhne příroda a kulturní tradice. Nejvíce se mi  líbilo na jihu Bavorska (pravděpodobně to nějak souvisí i s mými koníčky zmíněnými v další otázce :-)

Z  Evropy jsem vystrčil nos jen jednou – na východní pobřeží USA. To byl takový „studentský road trip“. Přes den a po večerech jsme poznávali jednotlivá města a v noci jsme se střídali v řízení, abychom se dostali co nejdříve zase o pár zemí dál. Musím říct, že ač jsem zmiňoval, že příroda mě moc neláká, tak chodit na Floridě sotva pár metrů od krokodýlů, byl opravdový zážitek.

Celkově ale spíš preferuji evropská města, která jsou v létě moc fajn, a úplně nejlépe, když se do nich lze nějak rozumně dojet na kole…

 

  • Poslední otázka je ještě soukromější – doslechli jsme se, že po nocích běháš s jedním ze svých kolegů a také, že poslední dobou rád ochutnáváš pivní speciály. To je zajímavá kombinace. Který z těchto koníčků tě baví víc?

To je v obou případech pravda.vojta

Jako mladší jsem hodně sportoval, a když jsem pak začal s kancelářským zaměstnáním, přemýšlel jsem, jakému sportu bych se měl věnovat dál. Do té doby jsem vždycky trochu běhal – jen tak pár kilometrů po parku pro radost. Jednou mě jistý nejmenovaný kolega P.K. vyhecoval, že to, co běhám já, je nuda. Ať s ním zkusím něco výživnějšího. Pár týdnů nato už jsem se potil na schodech jednoho ze dvou 18-ti kilometrových okruhů Šáreckým údolím. Nevěřil jsem, že to zvládnu, ale dokončil jsem běh v limitu a začalo mě to bavit. Pak opravdu přišlo pár závodů, kde jsme běželi spolu a za tmy. Taková Pražská Stovka, která se běží vždycky v den HRG Vánočního večírku, se prostě za světla stihnout nedá. Začíná se v pátek večer a končí někdy v noci ze soboty na neděli nebo během neděle (podle toho, kdo na těch cca 140 kilometrech kdy doběhne, nebo spíše kdy odpadne.) Tenhle závod jsem ještě  nikdy nedokončil celý,  Tak to snad jednou vyjde :-) 

Co se týče těch pivních speciálů – tak ty mám opravdu rád. Vždycky mě bavilo zkoušet novinky v této oblasti, jak ve světě, tak u nás. Tam, kde se zakládá nový pivovar cca jednou týdně a kde mám hned za rohem „pivotéku“ se stovkami druhů piv, tam by to asi jen těžko mohlo být jinak. K tomu se před nedávnem z jednoho mého kamaráda stal „domovarník“ a to perfektně doplňuje s většinou mých dalších zálib, včetně běhání. Pivo totiž nikdy nechutná lépe, než po poctivém běhu a navíc je to skvělý iontový nápoj :-)